I et kommuniké fra april præsenteres Deling 421. Vi har oversat dele af kommunikéet, for at kunne præsentere jer for delegationen på dansk.

Læs det fulde kommuniké her.

 

Deling 421


Første medlem af Deling 421 er LUPITA
.

Subcomandante Galeano skriver om hende:

”Lupita. 19 år. Født i Mexico. Oprindelig tzotzil-kvinde fra Chiapas’ højland. Taler sit modersmål tzotzil og spansk flydende. Kan læse og skrive. Har været lokal ungdomskoordinator, regional ungdomskoordinator og lokal leder for kollektivt arbejde. Musik hun kan lide: Pop, romantisk, cumbia, ballader, electronica, rap, hip-hop, Andes-musik, kinesisk musik, revolutionær musik, klassikere, 80’er-rock (sådan sagde de), mariachi, traditionel folkemusik…og reggaeton (redaktionel note: hvis det her ikke er ”en verden, med plads til mange verdener”, så ved jeg ikke, hvad det er. Note slut). Favoritfarver: sort, rød, kirsebær og brun. Maritim erfaring: Som barn rejste hun med motorbåd. Hun har forberedt sig i 6 måneder på at blive delegeret. Meldt sig som frivillig til at rejse med båd til Europa. Vil fungere som udsendt for pressetjenesten.”

 

Andet medlem af Deling 421 er CAROLINA.

Subcomandante Galeano skriver om hende:

”Carolina. 26 år. Født i Mexico. Oprindelig tzotzil-kvinde fra Chiapas’ højland, nu tzeltal i Lacandona-junglen. Taler sit modersmål tzotzil og derudover tzeltal og spansk flydende. Kan læse og skrive. Er alenemor til en datter på 6 år. Hendes mor hjælper hende med barnet. Har været koordinator for “Som kvinder, vi er” og deltaget i veterinærkurser. Nu er hun kommandant i den zapatistiske politisk-organisatoriske ledelse. Musik hun kan lide: pop, romantisk, cumbia, 80’er rock (sådan sagde de), grupera og revolutionær musik. Yndlingsfarver: beige, sort og bordeaux. Maritim erfaring: har engang sejlet motorbåd. Har forberedt sig i 6 måneder på at blive delegeret. Hun har meldt sig som frivillig til at rejse med båd til Europa.”

 

Tredje medlem af Deling 421 er XIMENA.

Subcomandante Galeano skriver om hende:

“Ximena. 25 år. Mexicansk født. Cho’ol-kvinde fra det nordlige Chiapas. Taler sit modersmål cho’ol og spansk flyende. Kan læse og skrive. Alenemor til en pige på 6 år. Hendes mor hjælper hende med barnet. Har været ungdomskoordinator og er nu kommandant i den zapatistiske politisk-organisatoriske ledelse. Musik hun kan lide: Cumbia, tropical, romantisk musik, revolutionær musik, 80’er rock (sådan sagde de), electronica og ranchera. Yndlingsfarver: Lilla, sort og rød. Maritim erfaring: Har engang sejlet i motorbåd. Hun har forberedt sig i 6 måneder på at blive delegeret. Meldte sig som frivillig til at sejle i båd til Europa. Næstkommanderende i den maritime delegation, efter Darío.”

 

Fjerde medlem af Deling 421 er YULI.

Subcomandante Galeano skriver om hende:

”Yuli. 37 år. I maj fylder hun 38 år på åbent hav. Oprindelig tojolabal fra grænsejunglen, nu tzeltal i Lacandonjunglen. Taler flydende spansk. Kan læse og skrive. Mor til to små skabninger: En pige på 12 år og en dreng på 6 år. Hendes partner hjælper med at tage sig af børnene. Hendes partner er tzeltal, så det er på spansk, at de elsker hinanden, skændes med hinanden, og så elsker hinanden igen. Hun har været skolelærer, seminarielærer (undervist skolelærerne) og koordinator for lokalt kollektivt arbejde. Musik hun kan lide: Romantisk, grupera, cumbia, vallenato, revolutionær musik, tropical, pop, marimba, ranchera og 80’er rock (sådan sagde de). Yndlingsfarver: Sort, brun og rød. Ingen maritim erfaring. Forberedte sig gennem 6 måneder på at blive delegeret. Meldte sig som frivillig til at sejle i båd til Europa.”

 

Femte medlem af Deling 421 er BERNAL.

Subcomandante Galeano skriver om ham:

”Bernal. 57 år. Tojolabal fra grænsejunglen. Taler sit modersmål, tojolabal, samt spansk flydende. Kan læse og skrive. Far til 11 børn: Den ældste er 30 år gammel, og den yngste er 6. Hans familie hjælper til med de små. Har været i militsen, lokalansvarlig, lærer i den zapatistiske skole (escuelita) og medlem af Rådet for God Regeringsførelse. Musik han kan lide: Ranchera, cumbia, huichol-musik, marimba og revolutionær musik. Yndlingsfarver: Blå, sort, grå og brun. Maritim erfaring: langkano og motorbåd. Forberedte sig gennem 6 måneder på at blive delegeret. Meldte sig som frivillig til at sejle i båd til Europa.”

 

Sjette medlem af Deling 421 er DARÍO.

Subcomandante Galeano skriver om ham:

”Darío. 47 år. Cho’ol fra det nordlige Chiapas. Taler sit modersmål, cho’ol og spansk flydende. Kan læse og skrive. Far til 3 børn: en på 22 år, en på 9 år og den mindste på 3 år. De to mindste, en dreng og en pige, tager begge til Europa med deres mor via luftvej (fly) i juli. Han har været i militsen, har været lokalansvarlig, regionalansvarlig, og er nu kommandant i den zapatistiske politisk-organisatoriske ledelse. Musik han kan lide: rancheras af Bertín og Lalo, tropicales, marimba, regional musik og revolutionær musik. Yndlingsfarver: sort og grå. Maritim erfaring: har sejlet i kano. Har forberedt sig i 6 måneder på at blive delegeret. Meldte sig frivilligt til at rejse i båd til Europa. Skal være koordinatoren for zapatisternes maritime delegation.”

 

Syvende og sidste medlem af Deling 421 er MARIJOSE.

Subcomandante Galeano skriver om dem:

”Marijose. 39 år. Tojolabal fra junglezonen ved grænsen. De taler flydende spansk. Kan læse og skrive. Har været i militsen, fortaler for sundhed, fortaler for uddannelse og underviser. Musik de kan lide: cumbia, romantiske sange, rancheras, pop, elektronisk, 80’er rock (sådan sagde de), marimba og revolutionær musik. Yndlingsfarver: sort, blå og rød. Maritim erfaring: har sejlet i kano og motorbåd. Har forberedt sig i 6 måneder på at være udsendt. Meldte sig som frivillig til at rejse med båd til Europa. Marijose er blevet udpeget som den første zapatist til at gå i land, og med dem starter invasionen af…ok, besøget i, Europa.”

 

 

For mere info, se Mexicogruppens side.