Aktivister har siden november brugt blokader mod våbenfabrikanten Terma til at protestere mod våbeneksport til Israel og senest er også en våbenkonference i Industriens Hus blevet blokeret. Presset på Terma og den danske regering stiger, for senest har en domstol i Nederlandene afgjort at stoppe al eksport af våbendele til Israels F-35 fly.
Våbensælgere, topfolk fra Forsvaret, lobbyister og politikere deltog d. 7. og 8. februar i en våbenkonference i Industriens Hus for at “netværke med forsvarsindustriens ledere” om Danmarks fremtidige krigsførelse. De bliver mødt af aktivister, der blokerer indgangene til Industriens Hus, for blandt konferencens deltagere er flere virksomheder, der supplerer det israelske folkemordsapparat. De aktivistiske grupper kræver, at “Danmark stopper al medvirken til det igangværende mulige folkemord mod det palæstinensiske folk og øjeblikkeligt stopper al eksport af militært udstyr til Israel.”
Første dag blev 50 aktivister fjernet med vold og straffet med bøde, og det uden at de fik tre påbud om at forlade stedet, som politiet ellers er forpligtede til at give. Anden dag blev tre aktivister lagt i håndjern og kørt på Bellahøj politistation for forskellige “forseelser” – blandt andet for at stå på det offentlige fortov foran Industriens Hus og holde et Palæstina-flag op i stilhed. Alle anholdelserne blev foretaget med unødvendig aggression, hvor de fredelige aktivister blev skubbet i jorden og lagt på maven med flere betjentes knæ i ryggen.
Konferencens deltagere talte, foruden industrien, både lobbyister, indkøbere fra Forsvaret og repræsentanter fra Folketinget. Desuden sponsoreres Danish Defence Annual Conference af blandt andre danske TERMA, Weibel Scientific og MyDefence, lobbyvirksomheder som Rud Pedersen, samt internationale våbengiganter som amerikanske BOEING og britiske BAE Systems.
Mens denne konference pågik, er mere end 29.000 civile, heriblandt mere end 10.000 børn, blevet dræbt i Israels seneste aggression mod Gaza. Flere menneskerettighedsorganisationer som Human Rights Watch og Amnesty rapporterer om de formodede krigsforbrydelser begået af det israelske militær: uvilkårlige bombardementer, målrettede angreb på civil infrastruktur samt brug af humanitær blokade og sult som krigsvåben. Alt imens FN’s højeste domstol, Den Internationale Domstol i Haag, undersøger, om Israel begår folkemord på den palæstinensiske befolkning.
Selvom Danmark har underskrevet FN’s folkedrabskonvention, der skal forhindre forsøg på folkemord, og gennem Våbenhandelstraktaten har forpligtet sig til ikke at eksportere våben og våbendele, hvor der findes risiko for, at disse kan blive brugt til at begå krigsforbrydelser, så tjener danske firmaer som TERMA millioner på eksport af våbendele og -teknologi til Israel. Dette sker med fuld årvågenhed og accept af den danske stat og regering.
Som svar på statens svigt, har samme grupper af aktivister begået 9 – snart 10 – blokader af den danske våbenfabrikant, TERMA, som producerer og sælger mere end 80 mission-kritiske dele til F-35-flyene. Terma producerer også dele til F-16-kampflyene, og er dermed en stor bidragsyder til Lockheed Martins dødsmaskiner, som bruges af den israelske besættelse.
Den 8. og 9. blokade af virksomheden forløb mere uroligt end de foregående blokader med eskalering og aggression fra politiets side. Henholdsvis to og fire aktivister blev arresteret, og ved den niende blokade blev 30 aktivister slæbt væk fra indgangene og sigtet.
Sammenholdet blandt aktivisterne styrkes støt, og deres initiativer mod dansk våbenhandel med Israel har fået fornyet energi efter sidste uges dom i Nederlandene. En domstol har bestemt, at al eksport af våbendele til F-35-flyene skal stoppes øjeblikkeligt – inden for 7 dage fra d. 12. februar og uden mulighed for tilsidesættelse i perioden indtil appeldomstolen. Danske TERMA har kontorer i Leiden i Nederlandene, og de danske aktivister samarbejder med en gruppe, der har koordineret demonstrationer ved TERMAs Leiden-kontorer, mens de danske bygninger har været blokeret.
Det er og skal være målet at stoppe al dansk samhandel med Israel, særligt når det gælder våben og andet militært udstyr.