Zainab Jalalian (f. 1982) er en kurdisk-iransk kvinde som er anklaget for mohareb (gudsbespottelse). Hun har i 15 år været indespærret i iransk fængsel. Hun er ved en såkaldt islamisk ’revolutionsdomstol’ blevet dømt til døden for at være medlem af den militante kurdiske gruppe PJAK, hvilket hun afviser. Hendes dødsdom er senere blevet ændret til livsvarigt fængsel. Kommunistiske, revolutionære og progressive partier og grupper og menneskerettigheds- organisationer over store dele af verden kritiserer de fængselsforhold, bl.a. tortur, som seje Zeinab Jalalian udsættes for.

Da Zeinab var ti år gammel, løb hun hjemmefra fordi hendes forældre ikke ville lade hende gå i skole. Noget af en oprører var der i hende.

I 2007 i den kurdiske by Kermanshah blev Zeinab Jalalian arresteret. I december 2008 blev hun dømt til døden med anklage om at være medlem af PJAK (the Party of Free Life of Kurdistan) – en søsterorganisation til PKK (Kurdistans Arbejderparti).

Hun blev anklaget for mohareb (gudsbespottelse). Efter få minutters retssag blev hun idømt dødsstraf. Zeinab var syg under retssagen (pga. tortur og manglende lægebehandling i fængslet) og havde ingen advokat til at forsvare sig.

Retten udtalte: ”Du er en fjende af Gud, og du vil blive hængt inden længe”!

Zeinab Jalalian afviste anklagerne. Den iranske højesteret ændrede – under pres fra progressive organisationer og menneskeretsgrupper verden over – året efter Zeinabs dødsdom til livsvarigt fængsel.

Ifølge forskellige menneskeretsgrupper har Jalalian gennem årene været udsat for forfærdelige former for tortur, herunder fysisk mishandling, langvarig isolation og nægtelse af medicinsk behandling og andre fangerettigheder.

Sammen med ni civile fanger indledte Zeinab i august 2018 en sultestrejke – i protest imod at de blev nægtet ugentligt besøg og andre elementære fangerettigheder. Sultestrejken endte uden resultat. Siden da er Zeinab Jalalian blevet flyttet fra fængsel til fængsel. Ifølge Amnesty International lider Zeinab  bl.a. under senfølger fra Covid 19, herunder åndedrætsproblemer. Amnesty International mener at regimet bevidst arbejder på at svække Zeinabs helbred med henblik på at presse hende til en video-optaget ’tilståelse’. Hendes mor, der ikke har set sin datter i 15 år, fortalte i februar 2022 at familien i øjeblikket ikke kan komme i kontakt med Zeinab. Hverken familien eller parlamentarikere, der ønsker at besøge Zeinab, får lov!

Politiske Fangers Gruppe/Internationalt Forum, Danmark (ny gruppe i Internationalt Forum) udtrykker dyb respekt for Zeinab Jalalians udholdenhed og mod. Vi fordømmer det reaktionære islamiske regime i Iran for dets krænkelser af Zeinabs og befolkningens elementære politiske rettigheder og regimets brutale undertrykkelse af alle som ikke blindt retter ind i forhold til de religiøse ’love’.

 

Vi kræver øjeblikkelig løsladelse af Zeinab Jalalian og opfordrer alle til at bakke op om dette krav.

Løslad alle politiske fanger

Styrk den internationale solidaritet

Politiske Fangers Gruppe/Internationalt Forum

København den 5. maj 2022

www.internationaltforum.dk

 

Sendt til Amnesty International, medierne, parlamentarikere, solidaritetsorganisationer, venstreorienterede grupper