Fredsaftale og nobelpris er nok nogle af grundene til at flere og flere kommer på den idé at tage et kortere eller længere smut til Colombia. Vi kan sagtens forstå at mange har lyst til at besøge det smukke land med tre bjergkæder og kyst til to verdenshave – så derfor har vi samlet forskellige tekster, videoer, podcasts og links til sider, som vi mener kan give et godt udgangspunkt for at forstå Colombias historie præget af dyb ulighed, rå kapitalisme, nogle af verdens ældste guerrillabevægelser, mange årig rekord i flest drab på fagligt aktive og fortsat rift om landets mange naturressourcer. Ligesom rejseguiden også har til formål at klæde rejsende på med tips og tricks og gode idéer til hvor man kan tage hen og hvordan man kan begå sig i landet uden at træde alt for mange over tæerne!

Guiden er endnu under udvikling. Sidst opdateret d. 9/1/2018

 

Mapa Colombia

 

Nyheder og analyser fra Colombia:

https://colombianyt.wordpress.com/ (dansk)

https://colombiareports.com/ (engelsk)

https://www.telesurtv.net/english/country/colombia/ (engelsk)

https://www.elespectador.com/noticias (spansk)

http://lasillavacia.com/ (spansk)

http://www.semana.com/ (spansk)

https://www.telesurtv.net/country/colombia/ (spansk)

 

Sociale bevægelser i Colombia:

  • Prensa Rural er en nyhedsside for små progressive bondeorganisationer. Internationalt Forum har støttet og samarbejdet med mange af organisationerne og med nyhedsbureauet gennem snart to årtier: http://prensarural.org/ (flere sprog)
  • Marcha Patriotica er sammenslutningen af hundredvis af sociale bevægelser, der siden 2010 er gået sammen og arbejdet for fred med social retfærdighed i landet. Internationalt Forum har samarbejdet med sammenslutningen fra dens begyndelse og Enhedslisten har i 2017 indgået et partnerskab med Marcha Patriotica gennem DIPDhttp://www.marchapatriotica.org/ (spansk)
  • CUT er Colombias største faglige landsorganisation. CUT organiserer 2-3 % af arbejdsstyrken, hvoraf lærere og undervisere er den faggruppe med størst organiseringsgrad. CUT er medlem af den internationale føderation WFTU:  https://cut.org.co/ (spansk)
  • FENSUAGRO er Landarbejdernes Landsorganisation, medlem af La Via Campesina og CUT: http://www.fensuagro.org/ (spansk)
  • Lazos de Dignidad er et advokatkollektiv, der fortrinsvis arbejder for politiske fangers rettigheder. Internationalt Forum har støttet og samarbejdet med organisationen omkring et årti: http://fundacionlazosdedignidad.org/ (spansk)

 

Forstå fredsaftalen:

  • Læs Nina Lendals gennemgang af resultater og udfordringer ét år efter fredsaften blev underskrevet, Colombia: Kampen fortsætter.
  • Se grafikker og små videoer der forklarer de forskellige dele af fredsaftalen hos ForjandoPaz.

 

Kul – dansk link til Colombia:

Danske energiselskaber og investorer, herunder pensionsselskaber, er godt sovset ind i konflikt i Colombia. Her er kampagnesider hvor man kan læse meget mere.

https://www.kulfrifremtid.dk/

https://www.stopblodkul.dk/

Eller lyt med i en række indslag i P1 Orientering over de sidste par år, der giver en hurtig intro til problematikkerne.

https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-2017-11-10

https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-2015-12-22

https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-2015-12-16

 

Anbefaling af bøger:

Disse og flere kan bl.a. hjemlånes på Internationalt Forums bibliotek. Tjek hele samlingen ud her: http://www.librarything.com/catalog/Solibiblioteket

 

 

Ægte turist tip:

Det helt generelle råd er at rejse på en sådan måde at I møder folk! Tjek derfor platforme som couchsurfingWWOOFing, help-exchange ol. som giver anledning til at have noget med folk at gøre. Mange vil gerne lære engelsk, så ofte kan folk også se det som en mulighed for at træne sprog at mødes med folk fra udlandet.

 

Økoturisme:

I det unikke vådområde Ciénega de San Lorenzo, tre timers rejse langs Magdalenafloden fra byen Barrancabermeja, har lokalsamfundene startet et økoturismeprojekt med støtte fra bondeorganisationen ACVC. Området er truet af olieudvindingsprojekter, så lokalsamfundene er ivrige efter at skabe økonomiske alternativer som økoturismen, der tillader dem at bevare deres livsgrundlag, udbrede bevidstheden om økosystemets vigtighed og modstå olieselskabernes indtog. Med dette projekt kan du komme med motor-kano til fiskersamfund og småøer med et fantastisk fugleliv, tæt jungle og overdådige vandfald, samtidig med at du lærer om livet på landet, den væbnede konflikt og de fortsatte sociale kampe. Økoturismekomiteen kan kontaktes på facebook: https://www.facebook.com/ecoturismo.zrc.3

På samme måde har en bondeorganisation i Meta-provinsen, lavet et andet græsrods-økoturisme projekt med et lignende formål. Her kan man komme ud og se den utroligt smukke og gennem historien utroligt konfliktombruste vandløb Caño Cristales. Se mere her: http://corpoamem.com/ecoamem/

 

Bogotá:

I hovedstaden er det anbefalelsesværdigt at tage forbi og besøge Centro de Memoria, et sted hvor ofrene for den mere end 50 år lange væbnede konflikt i Colombia mindes. Det ligger nær La Universidad Nacional, det nationale universitet, der har et fedt campus, hvor væggene taler – der er nemlig rigtig meget graffiti, og graffitien kan give et billede af hvad det er for nogle spørgsmål og bevægelser der rører på sig blandt de studerende. Langs den 8 sporede vej, La 26, der fører ud til campus, kan man ligeledes se en række store flotte vægmalerier og graffitier. Derudover er Bogotá efterhånden så turistet at man kan tage med på alverdens ture til forskellige bydele og se næsten lige hvad det skulle være.

Her følger nogle forslag til gode venstresnoede steder:

La Trocha – Alternativas orgánicas y sostenibles

Er en social forening som startede op i 2016. De har lokaler, butik og workshoprum i bydelen La Macarena inde i centrum af Bogotá. Deres formål er at fremme økologiske produkter fra små bondesamfund uden for Bogotá og små producenter af alt fra honning, kosmetik, olier og kalendere. La Trocha tilbyder også workshops hvor man kan lære om medicinelle planter, yoga, permakultur og meget mere. La Trocha ligger på Carrera 4A # 26C-23.

La Redada Miscelánea Cultural

Er et brugerstyret hus som siden 2011 har været en platform for forskellige kunst, politiske og kulturelle kollektiver, som bruger de mange forskellige værksteder og caféen til at udføre deres projekter. Meningen med huset var at give plads til nogle af de foreninger, som ikke passer ind under de officielle institutioner retningslinjer. Der arrangeres workshops, koncerter, kunstudstillinger, filmaftner og markeder. Find La Redada på Calle 17 # 2-51.

La Aldea Arde

Er et kulturhus/restaurant og bar. Hver aften er der enten, livemusik, teater eller workshops. Alt dette kan man støtte frivilligt ved at donere et beløb når ”hatten bliver sendt rund i salen”. Aldea tilbyder også festivaler med dans og musik fra hele landet samt kunstudstillinger i deres store sal. La Aldea Arde ligger på Calle 17 # 2-77.

Rojinegro Distribuidora Libertaria

Er en butik/trykkeri som har et bredt udvalg af tøj (med tryk), anarkistisk og politisk litteratur og poesi fra Colombia, Latinamerika og resten af verden. De har løbende arrangementer og udsalg. Butikken ligger på Carrera 19 # 43-25.

Centro Cultural El Rehuso

Er et brugerstyret feministisk frirum. Workshops, solidaritetsarbejde, folkekøkkener, bar, koncerter og meget mere har siden 2011 fyldt El Rehuso som indtil nu har befundet sig i bydelen Teusaquillo. Huset skal nu overdrages og det er endnu usikkert hvor El Rehuso kommer til at ligge i fremtiden. Følg med på El Rehusos Facebookside.

Café de Reserva

Café og butik med god kaffe og varer fra landets bondereservater. Bondereservater er de organiserede bondesamfunds model for bæredygtig udvikling og en platform for modstand mod de evindelige fordrivelser, som bondesamfundene har været udsat for. Find Café de Reserva på Carrera 3 # 12-58.