Nyt fra #SantrichLibre kampagnen

Artikel fra d. 25. april 2018

 

Overrakkelse af fredsprisen til stedfortræder, da Santrich er fængslet i Colombia

Aktivister fra Håbets Komité har i sidste uge uddelt fredsprisen Håbets Pris til den colombianske fredsforhandler Jesús Santrich. Siden starten af den colombianske fredsproces mellem regeringen og den colombianske oprørsbevægelse FARC har Jesús Santrich været en vigtig frontfigur i arbejdet for at nå frem til en forhandlet løsning på Colombias årtier lange borgerkrig.

Desværre kan Jesús Santrich ikke selv modtage prisen, da han for to uger siden blev fængslet efter pres fra USA’s præsident Trump på Colombias myndigheder til at fængsle FARC-lederen, der nu risikerer udlevering til USA. Dette er i klar modstrid med fredsaftalen.

Marie Hagensen fra Håbets Komité udtaler:
”Med støtte fra det internationale samfund lykkedes det i november 2016 at blive enige om en ambitiøs fredsaftale, som lægger kimen til et Colombia med fred og demokrati. Siden aftalens indgåelse er den undermineret af kræfter, der ikke ønsker fred, og regeringen har ikke opfyldt sin del af aftalen,” fortsætter Marie. ”Den nylige fængsling af fredsforhandleren Santrich er et symbol på, at fredsprocessen hænger i en meget tynd tråd.”

Håbets Pris er en anerkendelse af Jesús Santrich´s vilje og store indsats for at opnå en varig fred i Colombia – og en støtte til alle de kræfter, der fortsat kæmper for et Colombia med fred og social retfærdighed.

Bag prisen står danske fredsaktivister og fredsobservatører. Prisen er på 50.000 kroner, som komiteen overdrager til de forsvarsadvokater, der repræsenterer Jesus Santrich. Prisoverrækkelsen blev dækket af colombianske såsom internationale medier – læs mere her (tekster på spansk):

https://www.rcnradio.com/internacional/activistas-de-dinamarca-premian-jesus-santrich-con-23-millones
https://www.lafm.com.co/internacional/jesus-santrich-galardonado-en-copenhague-dinamarca/
https://www.minuto30.com/jesus-santrich-es-galardonado-con-un-premio-por-la-paz-en-copenhague-dinamarca/613250/
http://boyaca.extra.com.co/noticias/politica/le-otorgan-premio-de-paz-jesus-santrich-en-copenhague-dina-413153